Blog

eLAS: de geschiedenis

Ik schrijf deze blogpost omdat het verhaal van eLAS en de voorgeschiedenis met MARVA voor veel verwarring blijkt te zorgen, en het is voor mezelf interessant natuurlijk om hier nu en later nog eens op terug te kunnen kijken.

Het jaar was 2005, niet lang na de geboorte van ons eerste zoontje introduceerde mijn vrouw mij aan het concept LETS.  We sloten ons gezamelijk aan bij de nabije groep, LETS Turnhout.  LETSEN in 2005 was vooral een gebeuren met bonnetjes die je uitschreef en periodiek binnenbracht bij de kern van je groep, waar ze elk kwartaal werden verwerkt tot een excel bestand met alle transacties in waar je dan ook je eigen saldo in kon vinden.

Met mijn achtergrond in IT en mijn slordigheid met papierwerk was dat een soort nachtmerrie.  Ik ging dus op zoek naar mogelijkheden om dit automatisch te laten verlopen.  Na veel testen en rondkijken kwam ik uit bij een Belgisch pakket: Marva.  Marva kon draaien op de beperkte hosting waar ik toen al over beschikte en ik kon de toenmalige kern van Turnhout van het nut daarvan overtuigen.  LETS Turnhout ging dan ook van start met Marva en ik ging bij de kern.

Marva was ontwikkeld met subsidies van de Koning Boudewijn stichting als Open Source pakket, maar bleek als snel een soort ruwe diamand te zijn waar veel in ontbrak en veel dingen niet in werkten (bv knoppen waar nog geen code achter zat).  Als ITer kon ik het dan ook niet laten en pikte de programmeertaal van Marva (PHP) op om het systeem te kunnen wijzigen.  Al snel stapelden mijn wijzigingen op en nam mijn vrees toe dat eventuele wijzigingen aan Marva zelf vanalles zouden breken.    Met veel moeite kwam er een contact met de toenmalige ontwikkelaars en na veel aandringen kwamen mijn wijzigingen in het project terecht en ging ik mee ontwikkelen aan Marva.  Het eerste resultaat was Marva 1.0, een versie met alle gebroken stukken ofwel verwijderd ofwel gefixed.

Intussen waren wij ook verhuisd naar Geel en bleek de afstand een probleem om te LETSen, mijn vrouw en ikbesloten dan ook om onze eigen kring in Geel te starten en zo zag LETS Geel het levenslicht.  LETS Geel startte dan ook van dag 1 met Marva en ik bleef de hosting en support voor beide groepen doen.

De communicatie met de originele Marva ontwikkelaars bleef echter stroef en nadat de ontwikkel-infrastructuur al lange tijd gebroken was besloot ik dat dit niet meer werkbaar was.  Intussen waren we aan Marva 1.1 en bleef het werk dat ik voor 1.2 had gedaan ongebruikt liggen.  In mei 2008 zag mijn eigen project dan ook het levenslicht en zijn naam was eLAS.  eLAS 1.2 was de eerste release.  eLAS bleek ook bij de Vlaamse LETS groepen interesse op te wekken, ook bij de 2 groepen die al langer op Marva draaiden.

Tot dan toe was het mijn idee dat groepen die eLAS wilden gebruiken de code zouden installeren en af en toe een bugrapportje mijn richting uit gooien, dat bleek echter een foutje.  Van alle kanten werd er gevraagd of ze niet bij op mijn hosting konden draaien.  En dat gebeurde ook tot ik ver boven de geheugenlimieten van mijn shared hosting pakketje ging.  Het verhaal werd aangekaart en samen met LETS Vlaanderen stapte ik over naar een (virtueleel) servertje.

eLAS werd verder ontwikkeld en 1.3 en 1.4 kwamen uit.  Maar er bleef manueel werk voor de Vlaamse groepen.  Er was namelijk een concept van interletsen dat ik erg interessant vond.  Maar zelfs met eLAS en Marva daarvoor bleef dat een manueel gebeuren dat moeizaam verliep en leden van een groep hadden maar sporadisch beperkt toegang tot het aanbod binnen een andere groep. 

Mijn visie op interletsen was dat het zeer noodzakelijk was binnen een regio zo klein als Vlaanderen.  Om dit gebeuren gemakkelijk en transparant te maken vormde zich tijdens lange douches een techniek in mijn hoofd die eLAS zou toelaten om mensen en toegang te geven tot gegevens van bevriende kringen en de transacties even makkelijk als lokale transacties zou maken.  eLAS 2.0 maakte dit alles mogelijk en kwam in april 2010 uit als enige LETS systeem werldwijd met deze mogelijkheden.

Het aantal groepen dat eLAS gebruikte bleef aan een sneltempo groeien en passeerde de 30. 

In 2011 gaf ik persoonlijk mijn carriere een nieuwe wending en startte samen met mijn echtgenote een IT bedrijf, genaamd Taurix, op.  In het begin stond dit volledig los van mijn activiteiten rond eLAS, die ik altijd als prive persoon heb gedaan.

Maar 2012 bracht onaangename verassingen mee en de server (Firefly) waarop eLAS draaide viel geregeld uit en de beheerder van de infrastructuur was niet echt behulpzaam.  Na een grote crash waardoor eLAS 2 dagen lang bijna onbruikbaar was werd alles ad-hoc gemigreerd naar de infrastructuur van Taurix.

Niet lang daarna kreeg ik 2 klappen die mijn relatie met LETS Vlaanderen tot een snel einde bracht.  Enerzijds kreeg ik vanuit 2 groepen te horen dat LETS Vlaanderen hen toegang tot eLAS had ontzegd omdat ze niet aan bepaalde voorwaarden voldeden, dit terwijl eLAS niet door hen ontwikkeld wordt en dit bovendien in strijd is met de licentie waaronder eLAS wordt uitgegeven.  Daarnaast werd me een plan opgedrongen dat eLAS onder hun controle zou brengen, de details zie je in de afbeelding hieronder.

In dit model zou er 1 eLAS installatie zijn waarin LETS Vlaanderen naar eigen goeddunken groepen in kon aanmaken, iets dat ik fundamenteel weiger te doen.  Groepen moeten op afzonderlijke servers kunnen draaien indien gewenst maar toch kunnen interletsen. 

De overstap naar Taurix servers bracht extra mogelijkheden naar technologie met zich mee en eLAS kon verder groeien met leuke nieuwe technologieen zoals message queues en Redis.

Vanaf de eerste helft van 2014 neemt Taurix alle support en adminstratie rond eLAS hosting over, zodat er meer ruimte is om eLAS als Free Software verder te ontwikkelen.

<< Go back to the previous page